Föreningen Konstformer

i Upplands-Bro

           och Villa Konstformer.

 MEDLEMSUTSTÄLLNING 2021

 

Medlemsutställning med våra medlemmar Sophie Hedin

och Birgitta Rosen.

Vernissage 8 oktober kl. 11.00 - 15.00

Utställningen kan sedan ses fram till 25 oktober. 

Birgitta Rosen

När började du skapa?

Jag började som väldigt liten rita, sy och sticka, allmänt skapa. Det utvecklades under hela min uppväxt. När jag var 27 år utbildade jag mig till sömmerska, textilkonstnär och formgivare och from 1986 arbetade jag heltid som textilkonstnär. Akvarell började jag måla kring 2000.

Varför?

Det har alltid funnits en längtan, ett behov inom min att få uttrycka mig i ord, bild och form. Min mamma inspirerade mig på flera sätt inom textil och poesi. Det har alltid funnits en tacksamhet och längtan inom mig. Smärta, tacksamhet och längtan får uttryckas i det kreativa. Livet har av olika själ inte varit självklart för mig, men tacksamheten har varit som en följeslagare. Den vill jag uttrycka på flera sätt.

 Vad är mest givande med ditt skapande?

Att få uttrycka mitt inre, min längtan och min tro...att få beröra, få förmedla frid, hopp och ljus mitt i livets omständigheter. Jag älskar själva processen i skapandet från det inre, en idé, en bild, tanke till det praktiska genomförandet. Själva slutförandet och monteringen ger en mättnad. Att sedan få beröra människor är förstårs en stor glädje. 

Brukar du ha utställningar för övrigt?

Genom åren har jag haft ca:10 egna  utställningar. Dessutom har jag deltagit i ett antal samlingsutställningar och jurybedömda utställningar. I mitt hem har jag också konst om någon vill titta. På min hemsida www.ateljerosen.se kan man läsa och se mer och titta på nuvarande och tidigare alster. 

När blev du medlem i Konstformer.

När Konstformer startade.

Vad vill du att betraktaren ska få för känsla av dina alster?

Hopp, ljus, livsmod, glädje, nyfikenhet, och stilla frid. En plats där själen kan få ro och vila mitt i en stressig värld och ett liv som många gånger kan vara svårt. Varje människa är så unik och därför önskar jag att betraktaren själv ser och uppfattar det som just den människan behöver. 

 

  

 

 

Sophie Ehn-Hedin 

När började du skapa?

 Jag började teckna som 5 åring i såndagsskolan. Min uppväxt var av typen borgerlig/bohemisk. Konst och klassisk musik var vardagsmat. Pappa köpte konst av sina kompisar. Väggarnahemma var överfulla med målningar.

Varför?

 Jag tror att det är en läggningssak. Man ser världen på ditt sätt och vill kommunisera det. Jag målade, andra skriver låtar eller romaner....konsten och musiken ger en stark tillhörigkänsla. Jag tror inte kompositörer och konstnärer vet så noga varför. Det ör nåt man måste. En längtan, sökande eller nåt man känner. 

 Vad är mest givande med ditt skapande?

 

Mest givande är att hålla på. Prova varianter, testa, och se om det okmmer ut något värdefullt. Äkta. Det händer nångång. Då blir man glad.

 

Brukar du ha utställningar för övrigt?

Jag arbetar inte för att ställa ut, men konstnärligt arbete är väldigt ensamt. Finns det någon som vill visa mina grejer så ställer jag ut. I somras ställde jag ut i Skokloster. Det var fint att se mina skulpturer i en så vackermiljö. Det kom väldigt mycket folk och alla var trevliga. Sånt är roligt. 

Jag är en enkel arbetare i en mycket gammal vingård.